кампания
кампания / община Стара Загора
Мащабна залесителна кампания започва на 9 ноември в Стара Загора. За зелената кауза се обединяват ръководството на Община Стара Загора, Регионалната дирекция на горите Държавно горско стопанство – Стара Загора Спасителният Център за диви животни „Зелени балкани“.
 
С 10 хиляди дъбови фиданки ще бъде залесен района от 157 декара на „Магарешка поляна” по пътя за село Дъбрава.
 
 „Решихме, че е необходимо да даде всеки своето за тази идея – така всяка година ще залесяваме по 10 хиляди фиданки, за да си отгледаме заедно гора в покрайнините на нашия град. Ако всяка година добавяме по 10 хил. броя дървета, или повече, то след 10 години ще имаме наистина голяма нова гора“, сподели кметът Живко Тодоров. Той припомни, че това ще ограничи и възможността от стичане на голямо количество вода към центъра на града при обилни валежи.
 
Междувременно от общинска администрация са изпратили 93 заповеди за премахване на незаконни постройки в района.
 
 „Целият горски сектор изцяло подкрепя инициативата за създаване на дъбова гора. Този незалесен терен, в посока „Магарешка поляна“ и „Заешка поляна“, изгорял през 2007 година, и възстановяван през годините, но въпреки всичко страдащ ежегодно от пожари. Точно това е пример колко трудно е да създадем гора“, уточни директорът на РДГ инж. Петър Заяков. Той обясни, че в района има и други подходящи терени, около 365 дка, които очакват залесяване по различни програми.
 
Горският фонд в областта е в добро състояние и расте, но има нужда да бъде опазен от недобросъвестно отношение.