/ netinfo
Маратон на четенето започва в Казанлък. Проявата вече е традиция за общинската библиотека "Искра" и е посветена на 23 април - Световният ден на книгата и авторското право, определен за честване от ЮНЕСКО. Празнуването на този ден в целия свят има за цел за насърчи четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Традиционно в програмата на ОБ „Искра” се включват инициативи от „Празници на детската книга и изкуствата за деца” и от „Маратон на четенето”.

По този повод в Детско-юношески отдел и във филиалите на библиотеката ще има цикъл витрини, посветени на годишнини на бележити детски писатели, четене на любими детски произведения, творчески ателиета, изложби, спектакли.Детско-юношеският отдел ще организира и Празник на буквите „Вече съм грамотен” за първокласниците от общината. Библиотекари и доброволци ще посетят детски градини с „Вълшебното куфарче”.

В „Маратон на четенето” ще се включат и отделите „Заемна за възрастни”, „Изкуство” и „Краезнание” с цикъл витрини и изложби. Ще се организират литературни срещи с поета и писатели от града и страната.

В Дните на отворените врати ще се провеждат библиотечни екскурзии и инициативата „Стани библиотекар за едни час”.Великденски подарък ще споходи всеки желаещ да стане читател на библиотеката именно в тези дни- безплатен едногодишен абонамент.

В рамките на маратона на четенето ще бъде специално почетени и детските книги. Световният ден на книгата съвпада с рождения ден на датския детски писател Ханс Кристиян Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена.