среща
среща / netinfo
Националният омбудсман подкрепи предложение на кмета Тодоров
Националният омбудсман Мая Манолова подкрепя напълно предложението на кмета Живко Тодоров общините сами да събират глобите по Закона за движение по пътищата. Тодоров припомни, че по този начин контролът чрез допълнителни камери ще бъде засилен, а събираемостта-още по-гъвкава.

Единственото условие, което Манолова ще постави пред кметовете на общини е, те да не използват услугите на частните съдебни изпълнители, а да събират средствата със собствени сили. Подкрепям изцяло предложението на кмета на Стара Загора, имам и сериозен ангажимент към инициативата „Да спрем войната по пътищата”, добави още националният омбудсман.
 
След битката с частните съдебни изпълнители Мая Манолова ще насочи сили и енергия към следващите си „противници”, както тя самата ги определи-банките и фирмите за бързи кредити. „По-лесно ще им бъде да се включат в този процес отколкото да се съпротивляват”, посочи тя.
 
През целия ден Мая Манолова и екипът й се срещаха с хората от Старозагорска област. В изнесените приемни в 11-те общини се жалваха над 100 души. Неизплатени заплати, цени на водата и ВиК услугите, лоши пътища, проблеми в образователната система, са най-честите проблеми, за които хората са потърсили съдействие от националния омбудсман. С екипа й са разговаряли и собственици на терени в парк „Бедечка”, а двама частни съдебни изпълнители дори признали, че извоюваните промени са в интерес на гражданите.
 
Във вторник предстои среща с представители на ЕБВР и жителите на село Бели бряг, информира още Мая Манолова. В населеното място са следващите къщи, които ще пострадат от въгледобива, а преди време лично Мая Манолова се ангажира с казуса.

В началото на януари тя се срещна с близо 300 жители от селата Бели бряг и Трояново. Хората се оплакаха от принудителното им изселване с цел разширяване на добива на въглища в комплекса и ниските обезщетения, които получават. „Това трябва да се случи по европейски правила и стандарти, които важат за всички страни от ЕС", подчерта тогава Манолова.
 
До момента в областта от началото на годината са постъпили 326 жалби, от тях 252 са  приключени.
 
Детската бедност е най- големият проблем. Затова  считам, че трябва да се насочват повече усилия за подкрепа на семействата и вместо децата да се изпращат в социални институици, да се прави всичко възможно те да остават в  домовете си.

Средно между 9 и 10 хиляди лева на година струва на държавата дете, настанено в социална институция. Нали разбирате, ако тези пари отиват в семействатаза подкрепа в отглеждането на децата, какво ще е, заяви по-рано през деня в Мъглиж общественият посредник на Република България. Манолова е патрон на 7 национален фестивал за деца в неравностойно положение „ Като звездите“, в който участват 109 деца от социални институции от цялата страна, с различни таланти.