Малкият креслив орел Борил възстановява силите си в делтата на Нил
Малкият креслив орел Борил възстановява силите си в делтата на Нил / netinfo

Лекуваният в Спасителния център на „Зелени Балкани" малък креслив орел Борил, възстановява силите си в делтата на Нил. Птицата беше освободена в района на Източни Родопи в края на юли и месеи подред се задържа в близост до град Стралджа. След наблюдение на мястото от екип на Зелени Балкани, то бе идентифицирано, като предмиграционно струпване на десетки малки кресливи орли.

Интересното е, че Борил си има предистория. Постъпвайки в Центъра в началото на юни, той беше маркиран с пръстен от Литва. Явно изтощен от прелета той бе изключително слаб. И така на 13 септември, близо месец и половина след освобождаването му, започна голямата есенна миграция на младия малък орел, която го отведе до Кайро. При дългото си пътешествие, Борил първо прекоси Босфора, после централната част на Турция, заобиколи Средиземно море от изток, и в момента се намира в делтата на река Нил в Египет, Африка.

За близо 30 дни миграция, орелът измина над 2393 км. По пътя си Борил оставаше за по няколко дни в районите на Турция и Суецкия канал, както и в момента в делтата на Нил, за да възстанови силите си от дългия път и да продължи нататък.

Средната скорост на орела при активното му придвижване е между 40-50 км/ч, а средната надморска височина на пътя му е 450м.

Във връзка с дейностите по проекта, през октомври месец, ще ще бъдат освободени още три птици - два бухала, лекувани в Спасителния център, намиращи се вече в адаптационна волиера в природен парк Българка, и розовият пеликан Ружа, герой в кампанията на Спасителния център „Помощ от приятел".