Дом Литературна Стара Загора
Дом Литературна Стара Загора / община Стара Загора
В истински празник на духа се превърна откриването на музей „Литературна Стара Загора“, който вече е в нов дом. Десетки старозагорци дойдоха, за да видят уникалната експозиция на богатото ни литературно наследство.

Дом Литературна Стара Загора
община Стара Загора

 
От името на ръководството на Община Стара Загора зам.-кметът Иванка Сотирова дари на музея портрет на Иван Мирчев, нарисуван от неговия съгражданин и духовен сподвижник, портретистът Николай Евров. 

Дом Литературна Стара Загора
община Стара Загора


Старозагорецът Щилян Кунев пък подари уникално издание на книгата „Тринадесет мистерии“ събрала стихове на двама велики старозагорски поети – Иван Хаджихристов и Иван Мирчев.
 

Дом Литературна Стара Загора
община Стара Загора


Благодарствен знак на Община Стара Загора бе връчен на Иван Матев за заслугите му в опазването на литературното ни наследство.
 
„ Едва ли има друг град с такъв литературен музей. Битката беше дълга, борбата изстрадана. Ако нямахме подкрепата на кмета Живко Тодоров, нямаше да се увенчае с победа. Това, което виждате тук е една малка част от богатството. Ако ги нямаше старозагорските поети, нямаше да я има и поезията на България“, сподели зам.-кметът Сотирова.

Дом Литературна Стара Загора
община Стара Загора

 
Уредникът на музея Иван Матев припомни, че старозагорският духовен облик е двигател на литературна България. „Както е казал Кирил Христов още през 1881 г. без Стара Загора, няма българска литература.Радваме се, че след три десетилетия постигнахме това. То стана възможно, благодарение на категоричната подкрепа на кмета Живко Тодоров, на ценителите и стожерите на литературното ни наследство в Общината – Иванка Сотирова, Диана Атанасова и отдел „Култура“, допълни Матев. Той благодари и на арх. Татяна Радева за проекта, като и на братята художници Михаил Косев и Димо Генов, с чиято подкрепа е подредена експозицията.…Душите на мъртвите, а и на живите старозагорски писатели, вероятно се успокоиха. Низвергнати от три печални десетилетия, те най-сетне намериха своя творчески дом- пристъпиха тихо и невидим в храма на литературния си подвиг“. Иван Матев припомни препоръката на старозагорския поет и сърцевед Христо Кацаров, написана върху титулната страница на есеистичната му повест „Път до село“ на 27 август 1979 г. – „Дано Дом „Литературна Стара Загора да събере под своя покрив тези пръснати души-поетите“ /част от есеистичната творба „Реплика без драма“ на Иван Матев/
 

Дом Литературна Стара Загора
община Стара Загора


Димитър Делев, седмокласник от  Шесто основно училище „Свети Никола“ представи интересно и експресивно експозицията и най-интересните артефакти в нея.