Цвета Караянчева
Цвета Караянчева / netinfo
Криминализирането на психологическия тормоз ще даде по-голяма сигурност
99854
Криминализирането на психологическия тормоз ще даде по-голяма сигурност
  • Криминализирането на психологическия тормоз ще даде по-голяма сигурност
Криминализирането на психологическия тормоз и системното му преследване ще де по-голяма сигурност. Така председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира промените в Наказателния кодекс, които се отнасят до домашното насилие.

Според нея е важно в дебата да се включат неправителствените организации, които да дадат предложения: „Така ще се създаде истински работещ закон. Трябва и общините да участват активно в обсъждането на възможностите, които даваме за защита на жертвите на насилие“. Предвидените санкции са до 5 години затвор, пробация, тъй като досега налаганите административни наказания не дават резултат. Ние като общество трябва да бъдем непримирими, но това е дълъг процес, който трябва да се възпитава, категорична е Караянчева.

Тя изрази надежда, че в годината, в която предстоят два избора, дебатите ще бъдат конструктивни и принципни, за политики, а не популистки. По повод протестите в страната Караянчева изрази мнение, че не бива недоволството да се яхва от политически партии: „Ние сме демократично общество и всеки трябва да заяви исканията си, а управляващите да намерят коректив в това. Смятам, че ние се вслушваме и в това, което искат протестиращите, и в критиките към нас“. 

Председателят на парламента участва в Регионалната академия на Младежи ГЕРБ „Перспективи 2019 – европейски и местни“, която се проведе през уикенда в Стара Загора. „Липсват дебати по политики. През последните месеци опозицията се опитва да отмества фокуса от всичко постигнато от ГЕРБ. Имаме успешно европейско председателство, приехме много добър бюджет на страната, харесван дори от синдикатите“, подчерта Караянчева.  

„Ние сме част от глобалния свят. Затова е важна посоката - европейската и световната, защото и ние сме част от този процес“, подчерта Емил Христов, общински ръководител на ГЕРБ в Стара Загора и зам.-председател на парламента. Той дебатира с младите хора за Брекзит-а във Великобритания, избирателната система у нас, развитието на IT сектора и др. „В момента БСП се опитва да руши устоите на държавата. Ръководството й насажда негативизъм и отрицателно отношение", смята Емил Христов. Той посочи, че БСП и президентът играят заедно срещу българските институции.

В академията се включиха над 100 млади хора от областите Габрово, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Хасково и Стара Загора. Сред лекторите бяха Торстен Гайслер, директор на фондация „Конрад Аденауер“ за страната ни, народният представител Тома Биков, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, евродепутатът Андрей Новаков, зам.-председателят на EDS (Европейски студенти демократи) Робърт Киш, старозагорските народни представители от ГЕРБ и др.