Комплексът за социални услуги за деца и семейства навърши осем години
Комплексът за социални услуги за деца и семейства навърши осем години / www.samaritans.bg

Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора навърши осем години. „Много неща се случиха през тези години, много проекти, много инициативи, много кампании и ми се струват два пъти по-толкова", коментира пред Дарик директорът му Диана Димова.

Комплексът е създаден през 2005 година и е управляван от сдружение „Самаряни". В него семейства и деца, които имат различни проблеми могат да получат подкрепа, да поговорят със специалист - социален работник или психолог.

„Помагаме когато има конфликти между родителите по отношение на родителските права когато семействата са в процес на развод, когато семейство иска да осинови дете, когато иска да стане приемно семейство, когато родителите се притесняват, че детето им има някакъв проблем. Спектърът е много различен", допълни Диана Димова.

Комплексът се финансира от държавата и е част от проекта, с който правителството започна реформата по закриването на социалните институции. „За този тип структури има финансов стандарт, определен от държавата. Друг въпрос е дали той е достатъчен", допълни директорът.