Кметът на Казанлък подписа споразумение за инвестиционна програма
Кметът на Казанлък подписа споразумение за инвестиционна програма / Община Казанлък

Кметът на община Казанлък подписа Споразумение за реализация на Инвестиционната програма на община Казанлък по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие" на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020, процедура за предоставяне на Безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-039 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие".

Споразумението е за максимално общо финансиране на стойност 19 658 031,68 лв., представляващи 100 % безвъзмездна финансова помощ.

Инвестиционната програма на Община Казанлък предвижда изпълнение на четири основни проекта за обновяване на градската среда, образователната инфраструктура, изграждане на социални жилища и проект за интегриран градски транспорт. Проектите ще се изпълняват в периода 2016 - 2023 година.

Проектът за градска среда предвижда цялостно обновяване, реконструкция и рехабилитация на общо 6 обекта в ж.к. „Изток" на гр. Казанлък. В проекта е предвидено създаване зони за отдих, чрез обновяване на две междублокови пространства и реконструкция на 4 улици с прилежащите тротоари - ул. „Капитан Петко Войвода", ул. „Сент Ерблен", ул. „Верия" и ул. „Кремона".

Проектът за образователна инфраструктура предвижда цялостна реконструкция на 8 обекта, от които в гр. Казанлък ЦДГ № 1 „Здравец", ОДЗ № 11 „Слънце" и ОДЗ № 15 „Звънче" - филиал в ж.к. „Изток" и по населени места от общината - ОУ „Св. Климент Охридски", гр. Крън; ОУ „Д-р Петър Берон", с. Овощник; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий", с. Ръжена; ОУ „Св. Паисий Хилендарски", с. Хаджимитрово и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий", гр. Шипка. В обектите ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност и обновяване на оборудването, обновяване на дворното пространство, както и адаптиране на средата за трудноподвижни лица.

Проектът за социална инфраструктура предвижда изграждане на 10 нови еднофамилни социални жилища върху свободен общински терен в ж.к. „Изток".

Проектът за интегриран градски транспорт ще се осъществява на два етапа като целта е да се постигне по-ефективен, по-бърз и екологичен градски транспорт, с по-малко потребление на енергия и възможности за алтернативни форми на транспорт.

В Инвестиционната програма са включени и 4 резервни проекта, които ще се изпълнят в случай на свободен финансов ресурс, след осъществяване на основните проекти.
Обектите, част от Инвестиционната програма, са заложени в основните стратегически документи на Община Казанлък за периода 2014-2020, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Казанлък.