Теодосий Теодосиев
Теодосий Теодосиев / netinfo
Ръководителят на националната школа по приложна математика Теодосий Теодосиев е част от делегацията, която ще присъства на аудиенцията при главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск. Казанлъшкият учител по физика ще подари кремък от стара диканя на папа Франциск. 
 
Делегацията, ръководена от премиера Бойко Борисов, ще се срещне с папата на 25 май, а поводът е отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 
Западно и Средноевропейски митрополит на БПЦ Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров, са останалите участници в делегацията и тяхното участие в аудиенцията е признание за постиженията им и е израз на значението, което българското правителство отдава на образованието, науката и културата.
 
За първи път тази година традиционното поклонение пред гроба на Св. Кирил и посещението на базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, ще бъде осъществено съвместно с делегацията на Република Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев. Двете делегации ще участват и в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай празника на духовността. Съвместното честване на исторически събития, значими за двете държави, и почитането на големи исторически личности, е символ на новия етап в отношенията между София и Скопие след подписването на договора за добросъседство на 1 август 2017 г.
 
При посещението си в Рим българската делегация ще поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов и ще присъства на молебен за здраве и успехи на българския народ, отслужен в храма „Св. Павел ала Регола“, в който черкуват членовете на Българската православна църковна община.