Измамниците отново в атака
Измамниците отново в атака / netinfo

През последните седмици в Стара Загора отново има бум на опитите за измами, информират от пресцентъра на полицията. Измамниците прилагат разнообразен репертоар от техники за заблуда и се насочват към хора от различни социални и възрастови групи. Освен класическите сценарии за измами по телефона, са регистрирани измами при теглене на крупни суми от банки, "печалби" от телевизионни игри и "услуги" за близки хора.

Най-разпространеният сценарий е "внасяне на гаранция". На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете.

Измамниците разиграват и т.нар. "Банкови грешки". След като сте изтеглили пари, близо до банката, Ви застига мъж, представящ се за служител на кредитното учреждение. Той  Ви съобщава, че изтеглената от Вас сума е погрешно изплатена във фалшиви банкноти  или, че при обработка на документите Ви, касиерката е допуснала грешка. Взема парите, за да ги "подмени" и Ви казва да го изчакате.

"Печалба от телевизионна игра" също е част от репертоара на измамниците. Симпатични младежи Ви заговарят на улицата и Ви заявяват, че можете да участвате в телевизионна игра в предаването на известно лице от малкия екран. Задават Ви елементарни въпроси, след което Ви съобщават, че печелите сума, равна или неколкократно по-голяма от тази, която можете да покажете. Когато им покажете парите ги грабват и побягват.

От полицията съветват да не давате "заем на познат", когото сте срещнали "случайно". На улицата Ви спира усмихнат младеж, който Ви изглежда познат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятен разговор, споделя, че не му достига сума, за да доплати някакво задължение. В този случай не трябва да давате пари без документ и свидетели или без да сте записали данните от документа за самоличност на "познатия".

При някои от тези сценарии е добре веднага да позвъните на тел. 166 или на тел. 112, съветват от полицията.