Избирателни права за 16 годишните - защо не?
Избирателни права за 16 годишните - защо не? / Деляна Бобева

Би могла да се обсъжда такава идея.

Така отговори на въпрос за предложението на някои депутати в настоящия Парламент,и навършилите 16 години граждани на България да имат избирателни права Мая Манолова, национален омбудсман на Република България.

Националният омбудсман бе в Казанлък, за да подкрепи в Международния ден на детето-1-ви юни кампанията „ Подари надежда" на казанлъшкия стилист Станимир Нанчев- Стенли.


Като мотив за  вероятността от дискусия по отношение на  даването на избирателни права на 16 годишните, Манолова посочи факта, че „българчетата са граждански активни и образовани", но подчерта, че този дебат „трябва да се случи, след като се създата възможности имащите вече право на глас да го упражняват свободно и без ограничения, независимо къде се намират, било чрез повече секции, електронно гласуване или гласуване по пощата", подчерта националният омбудсман.


Омбудсманът ан Република България  заяви, че ще изчака решенията на Народното събрание по отношение на последните поправки и предложения в Изборния кодекс и след това заедно с членовете на създадения от нея Конституционен съвет към Омбудсмана, ще решат дали да внесат Жалба в Конституционния съд.

Манолова отказа да отговяря на политически и партийни въпроси, свързани с предстоящите президентски избори, но  в стилистиката на празника на детето,  тя каза, че „едно дете би могло да бъде президент за определено време и ще ни даде много добри идеи за тази институция".

Националният омбудсман бе в Казанлък, за да  връчи почетният знак на омбудсмана - медалите „Добро сърце" на всички деца, включили се в кампанията и дарили свои коси за изработка на перуки за онкоболни деца.

До този момент в кампанията са се включили повече от 25 деца от Казанлък, а перуки са получили нуждаещи се деца от града на розите.

Общият брой на раздадените вече перуки надхвърля 500.

За да се закупуват достатъчно перуки, които организаторите на кампанията „Надеждата е красива” даряват на жени с онкологични заболявания, е обявена дарителска сметка:

BG42FINV91501016695752

По време на  визитата си в Казанлък националният омбудсман получи  четирилистна детелина, открита в  градина на  салона на казанлъшкия стилистСтенли.