ГПЧЕ „Ромен Ролан" отбелязва своя 50-годишен юбилей
ГПЧЕ „Ромен Ролан" отбелязва своя 50-годишен юбилей / ГПЧЕ
Продължават ремонтните дейности в две от големите старозагорски училища-ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и „Железник“. Те са част от мащабен европейски проект по програма „Обновяване на образователната инфраструктура в Стара Загора“, чиято обща стойност възлиза на близо 15 млн. лв. 

Към момента обаче от общината имат притеснение, че ремонтите не вървят в график. Те трябва да приключат до края на лятото, за да може учениците да влязат в училищата си от началото на новата учебна година.

„Има известно забавяне и дано то бъде преодоляно от фирмите. Ще настояваме около 20 август ремонтите да са приключили или да бъдат поне на финален етап , тъй като е необходим срок за почистване на сградите и пренареждане на стаите, а и предстоят нови училищни ремонти и пребазиране“, коментира зам.-кметът Иванка Сотирова.  

Училищата, в които предстоят ремонти и пребазиране от началото на новата учебна година, са  Девето основно училище „Веселин Ханчев“ и   СУ „Иван Вазов“.  Техните дейности са предвидени за шест месеца, което означава, че  учениците от „Ромен Ролан“ трябва да се върнат в сградата си, за да може тези от „Иван Вазов“ и от Девето ОУ да заемат местата им в Първо основно и вероятно в Механотехникума

През следващата календарна година ще бъдат извършени ремонти и на професионалните училища в града, като средствата за тях са предвидени от образователното министерство.

Усилено се ремонтират  ДГ № 58 „Звездица“ в кв. „Железник“ и  ДГ № 1 „Звънче“ в кв. „Три чучура-север“.  По капиталовата програма на общината е предвиден ремонт на Втора детска градина.

От общината вече са готови със справката за това в колко училища ще бъдат монтирани ученически шкафчета, предстои да бъде направена цялостна обществена поръчка за това. Ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова припомни, че  държавните и общинските училища, в които се обучават ученици от първи до седми клас, могат да кандидатстват за съфинансиране от Министерството на образованието и науката за купуване на ученически шкафчета.

Предвидените средства са 2,9 млн. лева по модула "Осигуряване на ученически шкафчета" към националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда". Купуването на шкафчета е една от мерките, които просветното министерство предприе за олекотяване на ученическите раници. Целта е учениците да съхраняват в шкафчетата учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими им за образователния процес, както екипи за физическо възпитание и лични вещи. Очаква се със средствата от националната програма да се купят шкафчета за около 200 000 ученици в страната.