Горова: Докато ние се саботираме сами, ЕС ще ни санкционира
Горова: Докато ние се саботираме сами, ЕС ще ни санкционира / DarikNews.bg, архив

Част от критериите на българското и европейското законодателство не съвпадат и от там има много неясноти. Все още не съм видяла доклада на ОЛАФ, за да го коментирам, каза общинският съвет Николина Горова.

Тя допълни, че проектът за елекстронно правителство е спечелил награда от ИТ-специалисти за качество.

„Най-интересното е, че в момента неговата стойност се изчислява по методика, която е създадена след целия отчет на проекта. Общинското ръководство не желае да седнем и да говорим, за да можем да съдим управляващия орган за наложените санкции. Докато ние сами се саботираме ЕС ще може да ни санкционира. Това не е единствения проект, който търпи санкции", каза Горова.

Докладът на Европейското бюро за борба с измамите ОЛАФ е изпратен на Николина Горова. Тя е получила право на отговор, който е приложен към преписката. Нещата обаче са сгрешени тотално, категорично заяви пред Дарик кметът Живко Тодоров.

Докладът на ОЛАФ от извършеното разследване по изпълнението на договора за безвъзмездна финансова помощ по проект „Община Стара Загора - за по-добро административно обслужване чрез електронното правителство" потвърждава наложените от националните контролни органи санкции на общината в размер на 1 млн. 055 хил. лв.

Разследващите установяват, че бенефициентът е нарушил финансовите интереси на ЕС и че проектът не е изпълнен, според изискванията на европейското и българското законодателство, пише в доклада на ОЛАф.
Проектът е на обща стойност 2 млн. 055 хил., които са изплатени от Община Стара Загора с бюджетни средства предварително. Финансовите корекции и непризнатите разходи в размер на 1млн. 055 хил. лв. не са възстановени на общината.

Ръководител на проекта беше секретарят на община Стара Загора Николина Горова. Тя заемаше този пост по времето на управлението на проф. Светлин Танчев.