Глобите за превишена скорост скачат двойно
Глобите за превишена скорост скачат двойно / Sofia Photo Agency, архив

Глобите за движение с превишена скорост скачат двойно. Такова изменение на Закона за движението по пътищата приеха депутатите от парламентарната транспортна комисия.

Промените ще касаят движението, както в населените места, така и извън тях. Новите мерки включват още глоба от 50 лева за шофьор, който превозва пътници без колан или каска.

Депутатите приеха и изменения, свързани с наказанията при наличие на алкохол в кръвта на водача. При проба между 0,5 и 0,8 промила се предвижда отнемане на свидетелството за управление за срок от 6 месеца и глоба от 500 лева. Когато промилите са между 0,8 и 1,2, глобата ще бъде 1000 лева, а периодът без книжка - 12 месеца. За да станат факт всички тези промени, трябва да минат и през пленарна зала.

Двойно по-високи да бъдат глобите за движение с превишена скорост. Такива промени одобриха депутатите от парламентарната транспортна комисия. Досега превишаването на скоростта с 50 км/ч час в населено място се наказваше с глоба от 350 лева. Вече глобата ще бъде 700 лева. Двойно по-високи ще бъдат и глобите за превишаване на разрешената скорост извън населено място.