Франция проявява интерес към градския транспорт и водния ни сектор
Франция проявява интерес към градския транспорт и водния ни сектор / Община Стара Загора

Сътрудничество в областта на културата, транспорта и водния сектор, обеща френският посланик Филип Отие след среща със зам.-кмета Иванка Сотирова.

"Стара Загора е един зелен град, град на историята и културата. Взаимните ни отношения в културната сфера са много интензивни, ще работим и по бъдещи музикални проекти. В сектор икономика Франция също присъства във вашия град-тук има банки, големи търговски вериги, дял и във винопроизводството. Присъствието на Франция в Стара Загора е особено силно и заради ГПЧЕ "Р.Ролан"", припомни френският дипломат. В началото на месец юли в София ще се проведе регионален икономически семинар, а покана за участие в него ще получат и представители на местния бизнес. Посланикът прояви интерес към участието на френски фирми в търговете по реализацията на проекта за интегриран градски транспорт и водния проект на Стара Загора.

Н.Пр.Филип Отие припомни, че всяка година Франция организира голяма изложба, в която представя своето национално наследство. Тази вечер от 18 часа той откри фотоизложбата на френския банкер Албер Кан. В Музея на религиите са подредени най-старите цветни диапозитиви, сред които и катедралния храм "Св.Александър Невски", заснет преди официалното му откриване. В изложбата "Архивите на планетата" могат да се видят 72 хиляди места от целия свят, фотографирани в началото на миналия век.

„Архивите на планетата" представя фотографии от един уникален световен архив за живота на човечеството в цветовете на миналия век, събрани от френския банкер-милионер, филантроп-интернационалист - Албер Кан. Фотографиите са подбрани от известния български майстор на обектива Иво Хаджимишев.

В периода 1908-1930 година Албер Кан лично финансира пътешествията на фотографи в над 50 страни по целия свят. Колекцията му се състои от 72 000 фотографии, които днес се съхраняват в музея му в Париж, между които и 60 клишета от България.
В продължение на 20 години идеалистът Кан не спира да влага средствав своя мащабен, значим и скъпоструващ проект. Основният мотив на пацифиста Албер Кан е неговата убеденост, че мирното съжителство между народите се постига чрез взаимното познаване на културите и обичаите.
Напуска този свят през 1940 г., но неговата колекция остава жива в историята като най-големия световен архив по цветно документиране на действителния живот.