/ ThinkStock/Getty Images
През следващите 6 месеца компанията ще oтпечатва във фактурите за електроенергия кратък текст с цел превенция срещу подобни измами.

Задържаха телефонни измамници и куриер с близо 25 хиляди лева

EVN България се включва в проект на МВР в борбата срещу телефонните измами, целящ да информира допълнително гражданите да имат повишено внимание срещу подобен вид измами. В тази връзка считано от април на всяка хартиена фактура и касов бон, компанията ще отпечатва послание, което да привлича вниманието на битовите клиенти и да изостри тяхната бдителност, в случай че станат опит за телефонна измама, независимо по какъв повод и начин.

Мъж предаде пари от измама, възрастна жена остави 4000 лева на фалшив полицай

Текстът е съгласуван с МВР и гласи следното: „МВР предупреждава: Искат Ви пари по телефона? Спри, не се доверявай! Това е измама". Пилотният проект е предвиден за 6 месеца, като в този период всеки битов клиент, ще може да прочете посланието в своя касов бон или фактура за консумирана електроенергия. Целта е чрез отпечатваните фактури. посланието да достигне до максимален брой граждани, включително възрастни хора, жители на по-малки населени места и т.н. 

Измамена по телефона остави пари под камък, друга ги хвърли от тераса

В допълнение EVN напомня, че събиране на дължими суми за консумирана енергия или за технически услуги никога не се извършва в брой и на място от служители на компанията, a на определените за плащане места.

Компанията съдейства на МВР, като част от цялостното сътрудничество по отношение на добри практики за предотвратяване на всякакъв вид измами.