Електронен регистър ще класира децата в детските заведения
Електронен регистър ще класира децата в детските заведения / Община Стара Загора

1300 са тригодишните деца, които ще кандидатстват в 25-те детски градини в общината, а свободният капацитет е 1148 места. 4440 деца в Община Стара Загора са настанени в 146 групи в 25 детски градини. През тази година ще бъдат формирани 41 групи за 3-годишните деца. При необходимост Община Стара Загора има възможност за разкриване на нови детски групи през есента.

На 22 май от 10.00 ч. ще заработи електронната система за прием на деца в общинските детски градини в Стара Загора. На специален сайт, който ще бъде достъпен и чрез линк от електронната страница на Община Стара Загора, в рамките на 15 дни родителите ще могат да попълват онлайн заявление за записване на децата им в желаните от тях детски заведения. Системата ще бъде достъпна 24 часа в денонощието без почивен ден.
Родителят, подаващ заявлението, и детето трябва да са с настоящ адрес в община Стара Загора. Всички деца, кандидатстващи за прием в детските градини и обединените детски заведения на територията на Община Стара Загора, задължително трябва се регистрират в електронната система.

Всяко дете има право на една регистрация в системата - само по един от двата начина: или по електронен път (онлайн), или чрез подаване на заявление в някое детско заведение (в този случай директорът ще да въведе данните в системата).

Получаването на входящ номер за участие в класирането става при навършване на минимална възраст в годината на прием - за първа група в детска градина и ОДЗ - 3 години. Едно дете може да кандидатства за 6 детски заведения.

В рамките на три дни ще бъде извършено класирането по постъпилите заявления за прием, а на четвъртия ще бъдат обявени резултатите. Класирането се извършва според събраните от всяко дете точки. Първо се класират децата с точки, в низходящ ред по броя точки и според желанията. При равни условия се класират според входящия номер. След това се класират децата без точки и с работещ родител. При равни условия се класират според входящия номер. Накрая се класират децата без точки и с неработещ родител. При равни условия се класират според входящия номер.

Родителите записват класираното дете в определения срок от 15 работни дни. След записването на приетите деца, отново ще бъдат обявени свободните места. Подадените заявления, които не са класирани, запазват номера си и могат да участват отново, както и да се подават документи на други деца. Класирания ще има постоянно, при наличие на свободни места.

Чрез внедряване на електронния регистър Община Стара Загора дава възможност родителите да изберат свободно детската градина, която да посещава детето им. По този начин ще бъде постигната равнопоставеност на кандидатите и ще могат да бъдат избегнати възможностите за намеса при класирането. Системата осигурява бърз и лесен достъп до необходимата на родителите информация и гарантира обективност и прозрачност на процеса.