/ Европейски център за транспортни политики
Европейският център за транспортни политики настоява за оставката на старши комисар Николай Колев, директор на ОДМВР - Стара Загора.

Повод са неадекватните му изявления след тежката катастрофа в града, при която 18-годишен с мощен автомобил помете три момичета на тротоар в петък късно вечерта и ги рани тежко, пише на фб страницата си Центъра.

Екип на ЕЦТП посети Стара Загора в събота в ранния следобед по покана на местни жители, притеснени от продължаващите гонки и дрифтене по улиците на града и от липсата на действия срещу това от страна на властите, въпреки подаваните сигнали.

От Центъра съобщават, че "желанието ни бе да получим официална информация от институциите, преди да направим оглед на мястото на инцидента, за да не разчитаме само на евентуални спекулации. Натъкнахме се обаче на явно нежелание за съдействие, като лично Николай Колев ни излъга за мястото на катастрофата. Екипът ни го откри и засне малкото останали (оставени) следи от инцидента.

Шофьорът, прегазил три момичета в Стара Загора, имал и други пътни нарушения

Заради действията и изявленията (и липсата на такива) на официални лица възникват куп въпроси, пораждащи неумение и даващи хляб за всевъзможни спекулации:

- Защо старши комисар Николай Колев твърдеше часове наред след инцидента, че не знае за случая и не може да даде информация?

- Защо над 24 часа нямаше информация поне за инициалите на извършителя?

- Защо извършителят не е бил задържан веднага след катастрофата?

- Кога точно е задържан извършителят и кога изтичат 72-та часа арест с прокурорско разпореждане?

- Кога са иззети (ако са иззети) записите от камерите на магазин "Кауфланд", където се твърди, че извършителят е бил с колата си, преди да започне да дрифтира в кръговото движение?

- Кои са 10-мата свидетели, за които властите обявиха, че са разпитани вечерта на мястото на катастрофата?

- Кой е разпитвал тези свидетели?

- Защо сред тези 10 свидетели не е майката на Дияна, най-тежко пострадалото момиче, на което бе ампутиран единия крак? Жената е била на мястото на катастрофата, но до днес (04 октомври) изобщо не е била търсена от МВР. В същото време в неделя МВР обяви, че търси свидетели от нощта на инцидента.

- Защо Николай Колев обяви (вкл. пред журналисти), че извършителят е имал едно нарушение, откакто е взел книжка през месец май? А наблюдаващият досъдебното производство прокурор Андреан Сутров каза (на пресконференция), че нарушенията са две.

- Защо досега не са взети мерки срещу опасното шофиране, включително дрифтиране, след като са подавани десетки сигнали за подобно поведение?"

 
ЕЦТП