Джаз форум в Стара Загора
Джаз форум в Стара Загора / DarikNews.bg

Дни след приключването на международния филмов фестивал „Златната липа" Стара Загора ще е домакин на втори голям форум. От 13 до 15 юни в града ще се проведе второто издание на Джаз форум Стара Загора.

Сцената за фестивала ще бъде изградена в Алеята на дарителите в близост до община Стара Загора. Концертите започват в 18,30 часа всяка вечер, а входът за тях е свободен.

Специално за фестивала композиторът Любомир Денев е написал музикалната увертюра „And The Trumpets Sing", която ще бъде изпълнена при откриването на проявата от ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова" в Стара Загора. След това увертюрата ще бъде подарена на организаторите и амбицията е да се превърне в химн на фестивала.

В програмата на Джаз форума са предвидени и три джемсешъна. Те ще стартират в 22,30 часа на 13, 14 и на 15 юни в три от заведенията в града.

Джаз форум Стара Загора 2013 е първото за годината голямо джазово събитие в България. Фестивалът залага на изключително силно международно участие в програмата си.

Изпълнители от Холандия, Унгария, Полша, Австрия, Великобритания, Русия, САЩ и Колумбия ще партнират на българските си колеги. Сред звездите от чужбина са Ерик Влуиманс (Холандия), който ще солира за Биг бенда на Българското национално радио, Жерар Презенцер (Великобритания) ще партнира на Михаил Йосифов бенд, Александър Сипягин (САЩ) ще се изяви с формацията на братя Владигерови, а Бела Салоки (Унгария) ще отдаде чест на Военния биг бенд на Стара Загора и на Dixieland All Stars. Пред старозагорската публика ще се представи и Мачей Фортуна трио от Полша.

Зрителите в Стара Загора ще се наслаждават и на изпълненията на актрисата и певица Милица Гладнишка.

Организаторите са предвидили и богата съпътстваща програма. Тя стартира още на 10 юни с „Джаз за деца". На 10, 11 и 12 юни от 11.00 ч. в парк „Пети октомври" музикантите очакват децата на града, за да посвирят заедно и да се забавляват, импровизирайки върху популярни джазови теми и детски песни. Вече са изпратени покани до всички детски градини и началните училища с покана да се включат в проявата.

На 15 юни ще бъде почетен Луис Армстронг като от 17,00 часа в Регионална библиотека ще има беседа на тема „Луис Армстронг и значението на тромпета в джаза".

Това е второто издание на Джаз форум Стара Загора, а амбицията на организаторите е той да достигне до нивото на Джазфеста, който се провежда в Банско.