Достъпни тротоари за пешеходците поискаха на протестно шествие
Достъпни тротоари за пешеходците поискаха на протестно шествие / DarikNews.bg
Достъпни тротоари за пешеходците поискаха на протестно шествие
65769
Достъпни тротоари за пешеходците поискаха на протестно шествие
  • Достъпни тротоари за пешеходците поискаха на протестно шествие

Вие не сте идиот, но сте паркирали като такъв. Вероятно този надпис може да бъде поставен на всяка кола, навсякъде в страната, където тротоарът се оказва забранена територия за пешеходци. Това обаче е част от призива на старозагорска протестна акция, която се организира в социалната мрежа.

Около 20-тина родители с детски колички и хора в затруднено физическо състояние настояха за достъпни и проходими тротоари на мирно протестно шествие, което премина през няколко централни улици и завърши пред сградата на общината.

Стикери с надпис „Вие не сте идиот, но сте паркирали като такъв" поличаваха на стъклата си десетките неправилно паркирали автомобили по тротоарите, откъдето премина шествието. Ясно е, че шофьорите няма къде да паркират, но ако го правят на местата за пешеходци, поне да оставят разстояние, през което да преминават детските колички, настояха на мирното шествие старозагорци. Майките, татковците и децата бяха със светлоотразителни жилетки, за да демонстрират, че като пешеходци, които се движат по платното, а не по тротоара, се нуждаят от специална сигнализация.

В момента в града на липите се извършва подмяна на старите тротоарни плочки, на много места има полегати подходи към улиците, но все още има участъци, в които бордюрите са с височина, която е трудна за преодоляване от възрастни, родители с колички и хора с увреждания. Както се казва-това е бял кахър в сравнение със стотиците неправилно паркирани по тротоарите коли. Ако не притежавате скиорски умения или не владеете левитацията, мисията ви да се придвижите в автомобилния лабиринт е абсолютно невъзможна, бе мнението на протестиращите.

Какво още споделиха те чуйте в прикачения звуков файл.