/ dariknews.archive
160 са сключените договори по оперативните програми в Старозагорска област, а договорените средства по програмите са 166 млн. лева. Най-много проекти се изпълняват в момента от бизнеса по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ – 85 броя и ОП „Развитие на човешките ресурси“ – 45 броя.

Данните представиха експерти от Областния информационен център. Към началото на месец декември по данни от Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България /ИСУН/ реално изплатените средства по оперативните програми в страната са 2 670 млрд лева
 
Експертите на ОИЦ – Стара Загора информираха за изискванията на проекта на насоки на процедура „Насърчаване на предприемачеството“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Общият бюджет ще е 67 227 768.06 лева. Минималният размер на безвъзмездната помощ за един проект ще е 50 000 лева, а максимумът – 200 000 лева, като съфинансирането на кандидатите ще е 20%.
 
Допустими кандидати по процедурата ще са юридически лица или ЕТ, регистрирани след 31.12.2016 г., които да са микро, малко или средно предприятие.

Също така към датата на кандидатстване над 50% от предприятието да се притежава от едно физическо лице предприемач; записаният капитал на дружеството да е равен на минимум 20% от общо допустимите разходи по проекта и да развиват дейност или дейността, за която кандидатстват да отговаря на зададената в
 
Очаква се процедурата да бъде отворена за кандидатстване в началото на 2018 година.