До две седмици ще стартира ремонтът на покрива на РБ Захарий Княжески
До две седмици ще стартира ремонтът на покрива на РБ Захарий Княжески / DarikNews.bg

До две седмици ще стартира ремонтът на покрива и петия етаж от сградата на Регионална библиотека „Захарий Княжески". Това съобщи в студиото на Дарик директорът на библиотеката Снежана Маринова. Покривът не е ремонтиран от създаването на сградата преди близо 20 години.

„Дългочаканият ремонт на покрива ще струва 250 хиляди лева и се очаква да приключи през есента", допълни Снежана Маринова.

В студиото на Дарик тя коментира и даренията на сциентоложки книги, които прави религиозната организация „Сциентология" на българските библиотеки и читалища.

„Сциентологията не е официално регистрирана в България нито като философско учение, нито като църква. По отношение на този тип книги ние имаме специална политика-една част от заглавията включваме в нашия основен фонд, защото те така или иначе са книжен факт, а другите ги отказваме. Това обаче се отнася само за библотеки от нашия характер, не е желателно масовите библиотеки да включват тези книги във фонда си", каза Снежана Маринова. Тя ще изпрати писма до библиотеките в региона с препоръка тези книги, ако вече са във фонда им, да бъдат изключени.

На 9 юли, точно преди три години, Регионална библиотека „Захарий Княжески" отвори врати за своите читатели в новата сграда на бул. Руски № 46.