До два месеца и половина ще има нова почистваща фирма
До два месеца и половина ще има нова почистваща фирма / DarikNews.bg
До два месеца и половина ще има нова почистваща фирма
68059
До два месеца и половина ще има нова почистваща фирма
  • До два месеца и половина ще има нова почистваща фирма

За първи път от 15 години се провежда обществена поръчка за чистотата в Стара Загора. Процедурата за възлагане на обществена поръчка за избор на постоянна фирма по почистването е обявена, каза в студиото на Дарик кметът Живко Тодоров.

„Обществената поръчка е обявена по най-ниска цена, т.е. ще спечели фирмата, която ни предложи качествена техника, представи досегашния си опит и заяви най-ниската цена за сметоизвозването и поддържане на площите в общината. По този начин ще получим реалната цена на услугата, няма да се наложи покачването й в следващите пет години. Заложили сме освен ясни задължения и строги начини за контрол от страна на общината", обясни кметът. По думите му, за първи път от 15 години насам ще бъде преустановена практиката парите за почистване да бъдат увеличавани всяка година-от 2 млн. лв. през 1998 година, заплащането на фирмата изпълнител е нараснало на 6 млн. 800 хил.лв. през 2010 година. На последната си сесия Общинският съвет гласува по-ниска план-сметка. В момента временно чисти фирма „Зауба", след като Върховният касационен съд отмени определение на Пловдивския апелативен съд, с което бе постановено почистващата фирма "Нелсен Чистота" да продължава да работи в Стара Загора.

Още по темата чуйте от кмета Тодоров в прикачения звуков файл.

Назначена е комисия, която ще упражнява контрол върху дейността на временно почистващата фирма „Зауба". Все още на пешеходната зона не са поставени кошчета, има невдигнати контейнери, проблеми има и по селата. От днес ако има нарушения фирмата ще бъде санкционирана, обеща кметът.

Новата почистваща фирма трябва да бъде избрана до два месеца и половина.