дневен център
дневен център / netinfo
 
Дневен център “Св. св. Козма и Дамян“ ще отбележи Световния ден на психичното здраве – 10 октомври с практически семинар на тема: “Запознаване с особеностите на психозата – страхове и митове. Техники за справяне с психотични потребители“.
Семинарът е обучителен и ще бъде от полза за служителите, които директно работят с граждани. „Контактите с тях често ги въвеждат  в неизяснен спор или конфликти, прерастващи в агресия. В работното им ежедневие е честа срещата с  агресивно настроени хора или такива неадекватно общуващи, при което се създава атмосфера на страх, напрежение, водещо до стрес“, обясняват специалисти, които са посветили живота си на тази кауза. Те ще дадат знания и практични съвети на нуждаещите се.
С оптимален брой участници, от 5 до 8 човека, в обучението ще участват служители от  дирекциите „Социално подпомагане“ и „Бюро по труда“, информационните центрове при община Стара Загора и при ВиК, салона на EVN, офисите на НАП, на НОИ, паспортни служби, хипермаркети, МОЛ-ове, граждани, студенти и др., които са в ежедневен непосредствен контакт  с хора и имат нужда от това обучение.
Събитието ще се проведе от 12:00 до 17:30 часа в залата на Регионална  библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.
В началото на тази година се навършиха 10 години от създаването на Дневен център за възрастни с ментални увреждания и хронични психични проблеми “Св.Св.Козма и Дамян“ в Стара Загора. Първоначално стартирал като проект на „Отворено общество“, днес центърът предоставя услуги като държавно делегирана дейност на Община Стара Загора. Годишната издръжка на дейността му е 190 000 лв., при капацитет 30 души. С тях работят психолози, психиатри, медицински специалисти, музико- и арт-терапевти. Провеждат се занимания по цветарство и градинарство, трудотерапия и т.н. Осигурени са консултанти по правна грамотност и юридическа защита, спорт и рехабилитация. Към центъра е изграден малък параклис, в който служи отец Йордан Карагеоргиев.
ПРОГРАМА
От 12:30  – 15:30 ч. - Работен семинар “Запознаване с особеностите на психозата – страхове и митове. Техники за справяне с психотични потребители“. Консултанти по темата са: „ Запознаване с особеностите на психозата – страхове и митове“ –  д-р Златка Димитрова; „Техники за справяне с психотични потребители“ – Ваня Бухчева, Николай Петров, Екатерина Зафирова; „Права и защити по силата на закона за психичното здраве“ – Кристина Василева и Милен Христов.
 
Във фоайето на РБ “Захари Княжески“ ще се експонират  изработени от потребителите пана в заниманията  им по изобразително изкуство и живота в Дневния център.
 
От 15:30  – 17:00 ч. - с гостите и участниците в семинара ще се организира работилница за създаване на самостоятелни произведения по тема с налични материали.  Ще се проведе и конкурс за най-интересна идея и награда.
 
17:30  – 18:30  ч. – през целия ден по време на работа ще се възлага на участниците да си напишат послания за психично здраве – вид препоръки за душевен мир, здраве и радост. От 17:30 до 18:30 ч. те ще бъдат завързани с  дълги връзки за бели балони, напълнени с хелий и под звуците на терапевтираща музика ще се четат  и ще се пускат балоните с пожелания за здраве.