Делото за Музея на религиите все още в Стара Загора
Делото за Музея на религиите все още в Стара Загора / Dariknews.bg, архив

Делото, което Главно мюфтийство води за собствеността на бившата Ески Джамия и настоящ Музей на религиите в Стара Загора все още е в Окръжния съд в града. Това показа проверка на Дарик.

На 19 декември миналата година първата инстанция - Окръжен съд Стара Загора определи като неоснователен и отхвърли иска на Главно мюфтийство. „Предявеният от ищеца осъдителен иск за собственост е неоснователен и следва да се отхвърли, тъй като няма доказателства праводателят му - Старозагорската мюсюлманска вероизповедна община да е придобила собствеността върху спорния имот и да е осъществявала фактическата власт върху него", се казва в решението на съда.

В края на декември Главно мюфтийство обжалва решението. Последва проверка дали необходимата за това такса е внесена в срок.

Тя вече е приключила, но преди документацията да бъде придвижена до втората инстанция - Апелативния съд в Пловдив - трябва да бъдат уведомени всички страни по делото, че предстои обжалване. Едната от тях обаче все още не е потвърдила, че е получила уведомлението.

Когато това стане факт делото ще бъде препратено в Пловдив, където магистратите да насрочат дата.

Междувременно в социалните мрежи вече започна организация за пътуване до Пловдив в подкрепа на Карлово. На 14 февруари Апелативния съд ще гледа делото за Куршум джамия, която на първа инстанция бе върната на Главно мюфтнйство. Община Карлово обаче обжалва решението.