Цветомира в “Красотата срещу дрогата”
Цветомира в “Красотата срещу дрогата” / netinfo
Чаровната Цветомира Гиргинова от Стара Загора прие благородната мисия да бъде участничка в кампанията ни “Красотата срещу дрогата”. През септември Цвети ще навърши 17 години. Тя учи в ГПЧЕ "Ромен Ролан" гр.Стара Загора, ще бъде в 11 клас. Публикуваме писмото, което тя ни изпрати, почти без редакция:

“Радвам се, че съществуват инициативи и конкурси, подобни на вашата, защото по този начин младите хора могат да изразят ясно позицията си по този доста актуален проблем за младежта - наркотиците. Радвам се, че и аз имам възможността да бъда част от този проект. Имам впечатления от темите и проблемите, засягащи младите хора, защото и аз съм една от тях. Търсенето на постоянно одобрение от околните, желание да бъдеш забелязан, да бъдеш 'някой' за някого...за жалост не винаги за правилните хора. В тази възраст изникват много въпроси, това е време на промяна, време на преоценяване на ценности. Но какви са всъщност те? Това е големият въпрос и тъкмо той е в основата на повечето тези, че пубертетът е една трудна възраст. Искаме да опитаме от всичко, сякаш утре свършва светът. Не е така. Бързаме да пораснем, а забравяме да растем. Трябва да се осъзнаем преди да е прекалено късно.

През свободното си време аз обичам да се грижа за себе си, да се чувствам щастлива. Вече 11 години играя класически балет при Снежана Дескова, обичам да плувам през лятото, да карам ски през зимата, да ходя на фитнес или да бягам, както и да се разхождам из природата. Когато ми остане време ходя и на аеробика. Като всеки човек обичам да пътувам. Не по-малко обичам да прекарвам свободното си време и с приятелите си, защото те имат голямо значение за мен и са ми голяма опора, както и семейството ми. Когато съм вкъщи обичам да слушам музика, да сърфирам из интернет, да чета книги. Искам да разширявам кръгозора си с всеки изминал ден.

Трите най-важни неща за мен...доста труден въпрос. Първото, за което се сещам е семейството ми. То ми е дало и продължава да ми дава всеки ден хармонична обстановка, подкрепа и сила. За второ бих посочила вярата, защото без нея ние сме нищо. Ако не вярваме, че можем да постигнем това, което искаме, че сме способни да се раздадем до край, ако не вярваме, че заслужаваме този успех, че заслужаваме да бъдем щастливи - животът ни ще бъде празен.


Може би третото са приятелите ми, обкръжението ми. Аз не допускам лесно хора до себе си, защото съм и лесно ранима. Но се старая да оценя това, което те са готови да бъдат за мен, да ги опозная и да ги нарека 'мои приятели'. Особено в тази възраст са много важни хората, с които общуваш и по-точно, с които избираш да общуваш. Защото е много лесно да последваш техния пример, а тои не винаги е от най-добрите.

От една страна като типично забранено нещо, наркотиците представляват интерес за младежта. Там се крие тръпката, защото е нещо непозволено и опасно. Лесно връсниците ми се подлъгват, и защото в желанието си да бъдат 'нещо' се превръщат в 'нищо'.От огромно значение е и средата, в която си попаднал. Някои пък пробват просто от любопитство и не вярват, че наистина е възможно да се пристрастят. Една неволна грешка...и изведнъж те води надолу. Решение на проблема с дрогата търсят много хора по света. Моето лично виждане е, че трябва да се решат като начало проблемите в семейството. Възпитанието, вниманието, контрола - играят важна роля. Трябва да има и клиники, където пристрастените да могат да се лекуват. Но каквото и да говорим причината и за този, и за ред други проблеми е в катастрофата в човешките отношения. Към объркването, характерно за тази възраст, родителите трябва да пристъпват с разбиране, а не с насилие или бездействие. Младите хора трябва да имат такива виждания и живот, че да не усещат нужда да търсят изкуствено предизвикано щастие.

Ако някой мой приятел взима наркотици...зависи до каква степен е потънал в тази опасна игра. Пристрастен ли е вече и възможно ли е да се проведе с него разговор. За да посегне към дрога, той е имал някакъв проблем. Първо ще се опитам да поговоря с него, да обсъдим нещата, да дам приятелски съвет. Ако не мога да помогна така, ще трябва да се обърна към родителите му. Надявам се те наистина да се интересуват от детето си и неговото състояние, в противен случай това няма да помогне.

Да, в училищата се използват много материали за вредата от наркотиците и опасностите, които те крият. За жалост някои посрещат тези неща с насмешка, а други наистина се замислят за проблема и за сериозността му. И се връщаме в семейната среда. Оттам тръгва всичко и макар най-трудно да е, там е най-лесният път за изкореняване на проблема. Затрупани от грижи и чувствайки всеки ден стреса върху себе си, хората стават прекалено егоистични и забравят ролята си на родители, възпитатели, приятели. Трябва естествено да се води борба и срещу внасянето на дрога, което също е доста наболял проблем. Съзнанието на някои млади хора за жалост е изкривено. Причината обаче е някаква липса. Липса на внимание, на подкрепа, на приятели, на самооценка. Запълни ли се тази липса, ще живееш по-спокойно и по-щастливо!"

Всичко за фотоконкурса и кампанията “Красотата срещу дрогата” можете да видите в интернет страницата на Дарик – Стара Загора:  www.darik.homeip.net .

Всяка от участничките има шанса да спечели страхотна награда. Вечеря за двама осигуряват за една от участничките в конкурса любезните домакини на изискания хотел-ресторант “Сити” в Стара Загора. Модна къща "Авин стил" ще облече трите момичета, които бъдат избрани на финала на конкурса. Тоалетите - подарък от престижната модна къща, ще са награда за всяко от тях. Друга специална награда е фотосесия, която ще подари на едно от момичетата популярният старозагорски фотограф Цветан Четъшки.

Най-голямата награда е позитивният модел, който вие ще дадете на вашите връстници.

Очакваме ви!