Община Казанлък отговори на ГЕРБ
Община Казанлък отговори на ГЕРБ
Митрополит Киприан и Марин Добрев са сред номинираните

Четири са номинациите за Почетен гражданин на Казанлък за 2019 година, съобщи председателят на Общинския съвет Николай Златанов. Званието „Почетен гражданин“ е най-високото морално отличие за гражданите на общината, което се присъжда след решение на Общинския съвет.

Номинациите са на Инициативни комитети, като две от тях се внасят лично от кмета на Казанлък Галина Стоянова.Номинираните са: дългогодишната солистка на Музикалния театър в Казанлък Мария Стоянова, която навърши кръгла годишнина, бившият кмет на Казанлък Стефан Дамянов, директорът на Художествената галерия в Стара Загора и виден казанлъчанин Марин Добрев, и Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. 

митрополит Киприан
Старозагорска митрополия


Предложенията ще се обсъждат в 11-те постоянни комисии на Общинския съвет и това, което събере най-много гласове, ще бъде внесено за обсъждане и гласувано на тържествената сесия на Общинския съвет. По традиция тържествената сесия се свиква в Деня на Казанлък, който е първият от трите кулминационни дни от Празника на розата. Тази година тържествената сесия, на която ще се връчи отличието е на 31 май. 

Званието „Почетен гражданин“ няма финансово, а само морално изражение. То е признание за заслуги към града, гражданството и родината. 

Миналата година Казанлък имаше двама Почетни граждани - професорът по физика Теньо Попминчев и директорът на ДК „Арсенал“ и носител на високо японско държавно отличие „Орден на изгряващото слънце-Сребърни лъчи“ хореографът Христо Стоянов.