Център за бездомници и наркозависими разкриват в Казанлък
Център за бездомници и наркозависими разкриват в Казанлък / netinfo

Заради все повече нарастващия брой на просещите и бездомни хора, сред които и деца, от Общината в Казанлък разкриват Център за временно настаняване на такива хора. Той ще се помещава в сградата на бившето училище „ Христо Ботев" в квартала под ж.п. гарата.
Центърът ще е с капацитет за 10 души и ще разполага с 8 стаи. За бездомните се предоставя обща площ от 534 кв м, като се осигурява и 3-членен персонал, който ще се грижи за тях.


Една от причините, принудили Общината да създаде такъв център, е фактът, че хора от такива рискови групи не са обхванати от социални услуги и на тях практически не може да се помогне. Сред тези рискови групи са, както бездомните, чийто брой нараства непрекъснато, така и наркозависимите и хората с психически отклонения.
В Центъра за временно настаняване бездомните хора ще могат да остават не повече от 3 месеца в рамките на една календарна година. Там те ще трябва да се адаптират за социални контакти и битово и трудово устройване. След това социалните служби вече ще трябва да имат варианти за трайно решение на проблемите на тези лица, които ще трябва да се настаняват или в институция, или при техни близки.


Заради комплекс от причини, броят на бездомните и просяците в Казанлъшко се увеличава всяка година. Няма специален регистър за техния брой, нито статистика, но бегъл поглед по казанлъшките улици е повече от красноречив. Същото важи и за хората с психични отклонения и наркозависимите, които често са повече от тъжна гледка, която ни кара да извръщаме поглед по улиците. Сериозен проблем, създаващ лош имидж на общината, са и смъркащите лепило в центъра на града млади роми, както и нагло просещите малки циганчета, които особено в празнични дни с агресивността и нахалството си дразнят и притесняват  не само местните граждани, но и гостите на града. Повечето от тях имат семейства, които обаче отказват да ги приемат с мотива, че не могат да се грижат за тях. В топлите летни дни честа гледка в центъра на Казанлък са заспали пред нечия светла витрина малки циганчета, увити в рокли не по мярка, или буквално на стълбите - с това, което имат на гърба си. Във „временен приют" на бездомните и наркоманите са се превърнали мини безистените в района на улица „ Скобелев" и в „тунелчето" на бл. 31 на бул. „ Ал. Батенберг".