/ БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров иска от Народното събрание (НС) сваляне на имунитета на шестима народни представители, съобщиха от прокуратурата. Двама от тях са старозагорските депутати Борис Кърчев от ГЕРБ и Кръстина Таскова от ВОЛЯ.
 
Разследването срещу Марешки, Таскова и Христов (ПГ ВОЛЯ) е за изнудване. Макар вече доброволно да се отказаха от имунитетите си, Цацаров изпраща ново искане до НС, защото от спецпрокуратурата смятат, че е налице престъпен сговор. Разследването е за заплахи към собственици на аптеки с цел те да бъдат принудени да купуват лекарства и лекарствени средства само от "Фармнет" ООД на по-високи цени спрямо другите доставчици.
 
Според Кръстина Таскова, срещу парламентарната група на Марешки няма никакви съмнения и факти за злоупотреба с обществени ресурси, а „онези, които унижиха българските майки и продават българското гражданство, продължават да мародерстват народа”. Няма да се откажем да водим войната за отстояване на българския интерес, коментира тя пред Дарик. „Ще взема решение как да дам имунитета си, но на този етап смятам, че е важно да бъдат изобличени онези, които искат ние да мълчим. Ще покажат кои са те само с гласуването си в зала”.

Главният прокурор иска и имунитета на Борис Кърчев от ПП ГЕРБ, за престъпления за неплатени данъци в особено големи размери. Проверката казасе периода юни - юли 2015 г., когато в Стара Загора, като управляващ "Би Би Си Кейбъл" ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 320 000 лева ДДС. Подадена била невярна декларация за ДДС.
 
Кърчев вече заяви пред журналисти в парламента, че ще подаде писмено съгласие до председателя на Народното събрание за сваляне на депутатския си имунитет.

"Никога не съм се крил зад този имунитет. Целта е да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е повече от година и половина. Идва от местни структури на БСП в Казанлък", заяви депутатът. Той уточни, че към момента, когато е прехвърлил фирми, те не са имали никакви задължения, за което има документи. Нямам неизплатени данъци, не се притеснявам от нищо, посочи той.
 
Цацаров иска имунитета и на Веселин Марешки, Кръстина Таскова, Пламен Христов, Георги Михайлов и Борис Кърчев, както и на Елена Йончева от БСП, която прокуратурата иска да разследва за пране на пари в особено големи размери и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ.

Разследването в специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания - "Далий Трейдинг Лимитид".