балони деца
балони деца / DarikNews.bg, архив
С Божествена  литургия и молебен за здраве, отслужени в параклис “Св. Св. Козма и Дамян” от отец Йордан Карагеоргиев започва програмата, с която Дневен център „Св.св.  Козма и Дамян“ ще отбележи Световния Ден на психичното здраве -10 октомври.
 
От 13:00 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески” ще бъде прожектиран филма „За самоубийството” на сценаристъта и режисьор Ивайло Симидчиев.
 
От 15:00 до 16:30 часа ще се проведе дискусионно студио на тема “Смъртта не е изход. Животът е надежда” с гости: Николай Петров (психолог), Ваня Бухчева (клиничен психолог), Екатерина Зафирова (клиничен психолог), д-р Димитрова (психиатър), свещеноиконом Йордан Карагеоргиев (свещеник).
 
Традиционното пускане на балони с послание за психичното здраве от терасата на библиотеката е от 16:30 до 17:00 часа.
 
Партньори в провеждането на събитията са Община Стара Загора, Регионална библиотека “Захарий Княжески”, Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск, Стара Загора, Старозагорска митрополия, Педагогически факултет и Катедра “Социални дейности” към Тракийски университет и с подкрепата и спонсорството на нашите корпоративни дарители Контур Глобал ТЕЦ Марица изток -3.
 
Тази година фокусът на Деня на психичното здраве е наболялата тема за самоубийството .По данни на Световната здравна организация близо 800 000 души се самоубиват всяка година, което е един човек на всеки 40 секунди.