Балони с българските букви  ще полетят във въздуха за 24 май в Стара Загора
Балони с българските букви ще полетят във въздуха за 24 май в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Празничният 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Община Стара Загора ще започне в 10.00 часа с церемония по издигане на знамената на пилоните на площада пред сградата. Трите знамена - националния флаг на България, знамето на Стара Загора и европейското знаме ще издигнат тазгодишните носители на наградата "Анастасия Тошева". С приветствено слово към жителите и гостите на града по случай празника ще се обърне кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

По традиция в 10.25 ч., под звуците на „Върви, народе възродени!", 130 деца от СОУ „М. Горки" ще пуснат да излетят във въздуха цветни балони с българските букви, според последователността им в азбуката.

В 10.30 часа от площада по централния булевард „Цар Симеон Велики" ще тръгне празничното шествие с участието на Тракийския университет, училища, детски градини, спортни клубове, културни институции, частни колежи и училища, фолклорни състави, градският духов оркестър и др. Празничното шествие ще завърши с танците на фолклорен ансамбъл „Загоре".

От 11.00 ч. програмата пред общината продължава с Празнично детско веселие с участието на детски вокални групи и състави.

В общоградския празник участват хоровите състави на читалище "Родина", хорът на туристическо дружество "Сърнена гора", Общинският духов оркестър, мажоретните състави на V-то и VІ-то ОУ, представителен блок на І ОУ „Г. Бакалов".