“Алтай 2008 “ ще види пълното слънчево затъмнение
“Алтай 2008 “ ще види пълното слънчево затъмнение / netinfo
2 мин. и 17 сек. ще продължи пълното слънчево затъмнение, което ще бъде наблюдавано от двама старозагорци - директорът на НАО “Ю.Гагарин” д-р Алексей Стоев и н.с. д-р Пенка Мъглова . Това ще се случи в 16.50 часа на 1 август .Базовият лагер на двамата учени ще бъде на 1800 м. надморска височина , а мястото - гр.Бийск, планината Алтай. Организатори на експедицията са НАО “Ю.Гагарин”, Старозагорският филилал на Централната лаборатория по слънчево-земни въздействия и Тракийският университет. От 4 до 6 август директорът на Старозагорската Обсерватория и н.с. д-р Мъглова ще участват във френско-руска работна среща по слънчевите затъмнения .

“Алтай 2008 “ е името на експедицията , от която се надяваме да се завърнем със сериозни научни изследвания, сподели д-р Стоев. Той разказа, че слънчевото затъмнение ще започне от Канада, ще премине през Северния полюс , западен Сибир, Монголия и ще угасне в Китай.

“ Затъмнението е проста геометрия, малко оптика и емоция” , разказа д-р Стоев.То започва с леко покритие на слънцето в едния му край, докато се появи слънчевата корона. Когато слънцето помръкне ще се видят планетите Меркурий , Венера, Сатурн и Марс, а ще изгреят три много ярки звезди-Денеб, Вега и Артур. Двамата  учени се надяват на хубаво време, за да могат да наблюдават пълното слънчево затъмнение.

Всички старозагорци, които желаят да видят затъмнението, трябва да бъдат в Обсерваторията между 12 и 13 часа на 1 август. За тях са осигурени тъмни очила и телескопи. “Наблюдаващите в Стара Загора ще могат да видят затъмнението от няколко Обсерватории чрез онлайн връзка”, допълни д-р Алексей Стоев.

Догодина в Китай ще бъде последното затъмнение от този цикъл, което ще е и най-дългото от 100 години насам – 6 мин. и 57 сек .