Акустично трио 3000 в Стара Загора
Акустично трио 3000 в Стара Загора / личен архив,

На 7 декември от 22 часа в бар Ил Мондо ще свирят Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев. Входът е 8 лева.

„Може ли да приемем китарата за неконвенционално оръжие?" - този въпрос от края на 70-те години на ХХ-ти век намери своя смислен положителен отговор у нас. Най-после България има своя атакуваща китарна формация. Тя е съставена от тримата наши несъмнено най -виртуозни китаристи - Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев. Формулата отдавна е изпитана на световния музикален пазар в различни варианти, най-популярния от които е Ал Ди Меола, Джон Маклафлин и Пако де Лусия. У нас формата се изпълва с музикално съдържание от трите китарни остриета на едни от най-великите български групи.

Името на "Акустично трио 3000" се "ражда" дори по-случайно от самото обединение. "Хрумна ни случайно, защото негласно бях избран за говорител на групата", разказа Иван Лечев, "аз се чудех какво да отговарям и пуснах "Acoustic Trio" в един браузър и излязоха около 3000 страници. Тогава реших: "Значи ние сме номер 3000."

Едва ли можем да намерим други китаристи у нас, които да съчетават рок, джаз, етно и еуфория с такава лекота и които да владеят китарата с такава харизма като ударната китарна формация Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев.

Иван Лечев е от ФСБ - единствената наша група, която печели Грами (през 1990 г. за аранжимет на албума на Хосе Фелисиано). Учи цигулка от 12 - годишен в класа на именития си баща проф. Боян Лечев. Натрупва огромен класически репертоар от цигулкови произведения, изнася десетки солови концерти. След като се присъединява към ФСБ, създава заедно с тях 9 студийни албума и близо 20 години изнася активно концерти. Китарата и цигулката на Иван Лечев стават една от емблемите на групата. В последните години той не спира да се занимава и с композиране, със студийни записи и нови проекти с колеги музиканти. Цигулката на Иван Лечев отличава българското трио китари от подобни проекти.

Цветан Недялков е от най-успешната и популярна българска група в последните години - „Ку-ку бенд". Той е един от хората, които дават облика на формацията и правят разпознаваем звука й. С „Ку-ку бенд" има 19 албума, 13 национални турнета с над 500 концерта. Свирил е с множество световни музикални величия като Манхатън Трансфър, Mецофорте, Инкогнито, Дзукеро, Планет екс и др. Преподава китара в Национална Музикална Академия "Панчо Владигеров"..

Веселин Койчев е ръководител на легендарната джаз формация „Бели, зелени и червени". Пише джаз, поп, симфонична и театрална музика обработки на фолклорна музика, аранжименти и оркестрации. Свирил е с най-големите имана на българския джаз, както и с емблематични световни джаз-музиканти. Има издадени 9 албума и 1000 концерта на всички форуми на джаза у нас както в Гърция, Сърбия, Русия, Македония, Кипър, Мароко, Финландия, Италия, Англия и др. Преподава китара в Пловдивски Университет "Паисий Хилендарски" и в Академията за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство.

Общата страст към китарата и щастливи съвпадения събират тези големи български музиканти. Верни на принципа, че "Притежаването на пистолет не те прави по-въоръжен, отколкото притежаването на китара те прави музикант", тримата генерали на китарата създадоха със своите инструменти, своя първи продукт за „масово поразяване" - албумът „Йо-хо". Идеята за заглавието е в чест на човекът, който инициира великолепното трио и техен общ приятел Йохан Девлетян. Албумът е смесица фламенко, джаз, и фюжън и е изцяло с авторска музика, написана от Цветан Недялков и Веселин Койчев.