900 000 са жертвите на насилие в България
900 000 са жертвите на насилие в България / Ина Танева, Dariknews

По неофициални данни в България има повече от 900 000 жертви на насилие.Това стана ясно по време на кръгла маса по повод международната кампания "16 дни против насилието".

„Цифрата е внушителна", коментира Светлана Йорданова от Женското благотворително дружество в Благоевград. Тя съобщи резултатите от проведено мащабно анонимно анкетно проучване в Пловдив, София, Варна, Бургас, Благоевград, Кюстендил, Велико Търново, Русе, Враца, Монтана, Ямбол, Пазарджик, Видин, Плевен, Габрово, Шумен, Стара Загора, Хасково и Смолян.

„По време на проучването бяха анкетирани 3820 души. 83% от тях са отговорили положително на въпроса "Смятате ли, че домашното насилие е проблем на цялото общество" , 43% от запитаните имат познат, който е преживял насилие, а 53% не знаят, че е в сила Закона за защита срещу домашното насилие", информира Светлана Йорданова. Според нея изводите от проучването показват, че информираността по проблемите за домашното насилие не е достатъчна и трябва да се обърне по-голямо внимание на проблема и да се работи в мрежа.

На срещата присъства Добромира Петрова от старозагорското сдружение "Самаряни". Тя представи услугата Кризисен център за жени и деца, преживели насилие "Самарянска къща" и покани гостите на кръглата маса на изложбата на творби от личното творчество на жени, преживели насилие, която ще се проведе на 10 декември в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в гр. Стара Загора. С това събитие сдружението ще закрие кампанията "16 дни против насилието" в града.

 

16-дневната международна кампания против насилието се отбелязва всяка година от 25 ноември до 10 декември в повече от 130 държави.