300-метрово национално знаме повежда шествието на 3 март в Стара Загора
300-метрово национално знаме повежда шествието на 3 март в Стара Загора / Dariknews.bg, архив

На 3 март Община Стара Загора организира шествие под надслов „За свободата... Да развеем българското знаме!", посветено на Националния празник на България и 137-годишнината от Освобождението от турско робство.

Шествието ще бъде водено от 300-метрово знаме, което ще измине маршрута от центъра на града до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". Колоната, водена от трибагреника и конницата на прабългарската школа „Багатур", ще измине над 3 км до заветния хълм. Шествието ще тръгне от площада пред Общината веднага след официалната церемония по издигане на националния флаг в 10.00 ч.

Близо 300 военнослужещи от Тунджанската бригада ще „пренесат" българското знаме до мястото, където през лятото на 1877 г. Самарското знаме и българското опълчение получават бойното си кръщение, в ожесточена битка за Стара Загора и свободата на Отечеството. В шествието ще се включи цялата общественост на Стара Загора.

СТАРОЗАГОРЦИ,
Нека в този паметен за всички ни ден възкресим подвига на тези, що в името на Святата свобода преминаха отвъд, за да оставят безсмъртен спомен и пример. Те, с кръвта си написаха и ни завещаха своята славна страница, а мощният им дух и безпримерна храброст и до днес пазят земята ни!

Да отворим сърцата си и по-силни от всякога да прегърнем надеждата за нашето бъдеще, тук, в нашия град, в нашата България!

Нека заедно, всички, в единение и любов към Отечеството, да се включим в паметното шествие и пренесем националния ни трибагреник до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора".

За свободата... Да развеем българското знаме!