изложба
изложба / община Стара Загора
„Гражданите на Стара Загора са решили преди 95 година в града да има опера, а преди 70 са надградили това свое дело като са създали професионална балетна трупа. Така Стара Загора става различен град, става значим и разпознаваем както в България, така и по света“.

Това сподели директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов при откриването на изложбата „70 години професионален балет в Стара Загора“. Тя е подредена на алея в парк „Пети октомври“ и ще остане до 1 септември.

В експозицията са представени 30 платна от подбрани колажни фотоси, които  представят развитието на професионалния балет в Стара Загора. Акцент е поставен върху възхода на балетната трупа през последните години / 2016-2020 г/. В момента в  балетния състав на Държавна опера-Стара Загора работят 55 души от близо 20 държави.

Ресорният зам.-кмет Милена Желева изрази подкрепата на местната администрация към старозагорската Опера и пожела на балетната трупа да продължава да твори, да се развива и да създава красота.

На откриването присъстваха още зам.- областният управител Красимир Червилов, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, началникът на отдел „Култура“ към Община Стара Загора Диана Атанасова, Снежана Дескова, създател на балетната школа при НЧ „Родина“ и почетен гражданин на Стара Загора, настоящи и бивши балетни артисти.