коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Десет са пациентите с коронавирус, които са хоспитализирани в УМБАЛ-Стара Загора. В Клиниката по анестезиология и интензивно лечение са настанени 3-ма пациенти.
 
От началото на епидемията в Старозагорско са починали 16 души.
 
Поставени под карантина към днешна дата са 246 лица. Броят на хората с изтекла карантина в областта е 8552.
 
По мнение на Експертен съвет по епидемиология към РЗИ – Стара Загора се потвърждава становището, че разпространението на COVID инфекцията е в дифузен стадий.
 
Повишаването на броя на положителните PCR проби е закономерно следствие от няколко фактора, като водещ е неспазването на противоепидемичните мерки – ползването на лични предпазни средства и социална дистанция. Важно е също и постоянно повишаващият се брой на проведените изследвания. Версията, че случаите на зараза ще намаляват заради летните горещини, не е актуална.
 
Фокус към момента е превенция и защита на рисковите групи от домове за предоставяне на социални услуги за деца, възрастни и хора с увреждания, както и детски заведения – детски ясли и детски градини. Оказва се методична помощ, консултации и огледи на място и в производствени предприятия.
 
Ежедневно, до 22:00 часа, работи дежурен екип, извършващ епидемиологични проучвания.
 
14 случая на заразени с коронавирус са регистрирани на 3 август в Старозагорска област, а общият им брой към момента е 290.