възстановка
възстановка / областна администрация Стара Загора
Казанлък отбеляза 149-ата годишнина от героичния подвиг на Хаджи Димитър и неговата чета. Честването започна с възстановка на последния бой на четата на Хаджи Димитър, състоял се на същото място. В „сражението” между българските четници и турския башибозук се включиха над 120 души от 20 клуба „Традиция” от цялата страна. Те пресъздадоха епичната битка, в която воеводата Хаджи Димитър и по-голямата част от българските юнаци намират героичната си смърт, смазани от многобройната турска войска.

След възстановката митрополит Киприан и свещениците отслужиха заупокойна литургия в памет на загиналите. На тържественото честване присъстваха вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител Гергана Микова, кметът на Казанлък Галина Стоянова, евродепутатът Ангел Джамбазки, депутати от Старозагорския район, старозагорският митрополит Киприан и свещеници от митрополията, много граждани.
 
Официалните гости поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. Слово за героя произнесе директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа” Чавдар Ангелов.
 
„Искам да благодаря на вицепремиера Валери Симеонов и областния управител Гергана Микова. Благодаря на пазителя на българските върхове г-н Симеонов затова, че отстоява идеята паметникът на връх Бузлуджа да бъде на всички българи. Благодаря и на г-жа Микова, че също изрази своята категорична позиция по този въпрос. Бузлуджа е историческа памет, която ще остане за поколенията, за нашите деца”, каза Галина Стоянова.

По традиция и тази година домакините бяха подготвили курбан за многобройните гости на тържеството. Преди да бъде раздаден, той бе осветен от митрополит Киприан.
 
Участниците от клубовете „Традиция” получиха почетни грамоти и предметни награди.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook- https://www.facebook.com/darik.starazagora/