11 бежанци са настанени в община Мъглиж
11 бежанци са настанени в община Мъглиж / Dariknews.bg

11 са бежанците настанени от няколко дни в община Мъглиж. Това обяви кметът Господин Господинов. „В групата има петима мъже, три жени и три деца на пет, три и една години. Всеки от тях е получил статут на бежанец. Имат писмо от Държавната агенция за бежанците, с помощта на преводач са попълнили необходимите документи, чрез които ние трябва да им издадем ЕГН", обясни кметът на Мъглиж.

Всички те са посочили като цел на своето пребиваване намирането на постоянна работа за период от 1 до 6 години.

Къщата, в която са настанени е собственост на фирма. „Всеки от тях има договор за наем, сключен на 16 април", допълни градоначалникът.

„Двама от тях са посочили, че имат висше образование, петима са с основно, а един е без образование. Никой обаче не говори български. В общината безработицата е висока -28,1%.

В последните две години се опитахме да намерим работа на някои от хората. Когато тръгнахме да реализираме програмите за заетост обаче се срещнахме със сериозен проблем - голяма част от хората не отговарят на изискванията на програмата.

Обучавахме хора за озеленители и помощници в пътното строителство - неща, за които трябва да имаш завършен четвърти и седми клас. Ние обаче срещнахме трудности при намирането на такива хора. Затова имам сериозни притеснения за реализацията на новодошлите на активния трудов пазар. И това е първият тих конфликт, който се поражда", заяви заместник кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов.

От ръководството на общината коментираха, че не са били официално уведомени от Държавната агенция за бежанците за пристигането на сирийците. „Има писмо, но то ми беше донесено от хората на ръка. Първата официална информация иначе бе от началника на Районното управление на полицията в Мъглиж", заяви кметът Господин Господинов.