За втори автомобил ще се плаща двойно за винетка в синя и зелена зона
За втори автомобил ще се плаща двойно за винетка в синя и зелена зона / снимка: Sofia Photo Agency, архив
За втори автомобил ще се плаща двойно за винетка в синя и зелена зона
66618
За втори автомобил ще се плаща двойно за винетка в синя и зелена зона
  • За втори автомобил ще се плаща двойно за винетка в синя и зелена зона

Живеещите в районите на синя и зелена зона в София вече да плащат двойно, ако искат да паркират втори автомобил пред жилището си, а не тройно, както до сега. Това предвижда нова наредба за правилата за паркиране в града. Така вместо 450 лева, удоволствието да паркираме втория си автомобил до дома си ще струва 300 лева. Цената на винетния стикер за първи автомобил остава 150 лева.

До намалението на цената на винетните стикери се стига след многобройни жалби от недоволни граждани. Това обясни пред Дарик Румяна Милова, директор „Паркиране и мобилност” в Центъра за Градска мобилност.

„Много семейства имат два автомобила и предполагаме, че този троен размер е недостъпен. Вече за трети и всеки следващ автомобил да е троен размер на сумата. Практиката показа, че около 300 души са ползвателите на втори и трети автомобил в двете зони. Т.е. това не касае много граждани”, обясни тя.

Предвижда се и друга промяна, регламентираща кои членове от семейството или наематели на адреса могат да закупуват винетни стикери за живеещи в зоните за платено паркиране, обясни още Милова. „Ново, което съдържа наредбата, е, че ползватели са членове от семейството, което ще рече, че по смисъла на закона, на данъчно-осигурителния процесуален кодекс домакинството включва съпрузите, лицата, живеещи във фактическо съжителство, както и техните деца и роднини, ако живеят с тях”, разясни Милова.

Регламентират се още паркирането върху тротоарите, както и паркирането в близост до детски градини и училища. В новата наредба е включен и текст, който се отнася до престоя на таксиметровите автомобили в зоните за платено паркиране.