/ iStock/Getty Images
От 28 март (понеделник) общинската Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение (САГБАЛ) "Шейново" започва безплатни прегледи за лечение и профилактика на ендометриоза.

Кампанията ще се проведе в продължение на един месец, а желащите могат да се запишат за преглед на тел.: 02 9659467.

Ендометриозата е заболяване, което може да доведе до - болки в тазовата област, хронична умора, трудности при забременяване, образуване на кисти в яйчниците, проблеми с храносмилането, промени в теглото, хормонален дисбаланс, чести инфекции, понижен имунитет, нервни разстройства, чести главоболия и др.

Много жени не осъзнават, че това са симптоми на ендометриоза, защото такива симптоми имат и редица други заболявания, а липсата на информация често води до забавяне на лечението, посочват от общината.

Профилактичните прегледи са изключително важни за ранната диагностика и адекватното лечение на различните заболявания. Общинските многопрофилни и специализирани болници редовно организират подобни кампании по различни специалности.

През последните две години пандемията от COVID-19 възпрепятства тези инициативи, но с намаляването на заболелите от коронавирус, лечебните заведения се връщат към обичайната си практика, отбелязват от общината.
 
БТА