/ БТА
Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ) инициират поставянето в София на паметник на българските прависти, които имат принос за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Проектът бе представен днес, а на събитието присъстваха главният прокурор Иван Гешев, Георги Първанов, президент на България от 2002-2012 г., юристи и общественици.

"Една от основните цели е да покажем, че българският народ е толерантен", каза заместник-директорът на националното следствие Ясен Тодоров по време на представянето на проекта. "Въпреки различията между нас, можем да изпълним със съдържание онова, което пише на сградата на Народното събрание - "Съединението прави силата", посочи той.

"За 80 години в столицата на България не е поставен знак или символ, който да напомня за огромните заслуги, които българските прависти имат за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, отбелязват инициаторите в презентацията си. Вярваме, че навечерието на тази годишнина е подходящ момент за нас като юристи да почетем професионалното и достойното поведение на нашите предшественици, както и на целия български народ в трудните времена на война и несправедливости", допълват те. 
БТА