/ iStock/Getty Images
За четвърти път край Църногорския манастир „Св.св. Козма и Дамян“ при брезнишкото село Гигинци ще има народен фолклорен събор, съобщи пресцентърът на областната администрация.

Тазгодишното издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ ще се състои на манастирските ливади на 9 и 10 юли.

Акцентът ще бъде поставен върху народното творчество, занаятите и обичаите, които представят огромното богатство на Граовския край.

Събитията ще започнат още на 8 юли, когато традиционно се организира научна конференция с представители на държавната власт, духовенството, медиие, неправителствените организации,  хора от местния и регионалния бизнес. Тази година темата на колоквиума ще бъде свързана с развитието на туризма в региона.

Идеята е Църногорският събор „В сърцето на Граово“ да възроди духа на народното веселие, родовите срещи и празниците по селата, както са събирали хората в миналото.

Възраждайки традициите, организаторите предвиждат препоръчителен дрескод за посетителите - „шевица“. Друг акцент на събора ще бъде Алеята на занаятите, както и изложението на земеделци, производители и животновъди.

Църногорският събор се организира под патронажа на областния управител Кирил Стоев, с благословението на патриарх Неофит. Генерални спонсори на събора “В сърцето на Граово” са компанията „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК-“Общинска застрахователна компания”- Перник.

Входът е свободен.
БТА