Училища ще плащат по-малко за ток след ремонти
Училища ще плащат по-малко за ток след ремонти / БГНЕС
Училища ще плащат по-малко за ток след ремонти
55784
Училища ще плащат по-малко за ток след ремонти
  • Училища ще плащат по-малко за ток след ремонти

Намалената консумация на енергия е основният приоритет на Столична община при ремонтирането на столични детски градини и училища. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на оглед на ремонтните дейности в 91 Немска езикова гимназия (НЕГ). До момента в училището се извършва саниране и подмяна на електрическата и водопроводната инсталация, което ще доведе до икономия на сметките за ток от 40 до 60%. Подобни ремонти се извършват в още девет училища в София и се финансират с европейски пари по програма „Регионално развитие".

Ремонтът ще намали средствата за консумативи и по този начин училищата ще могат да отделят пари за нова мебелировка и освежаване на класните стаи, категорична бе Вера Катранджиева - директор на 91 Немска езикова гимназия: „Надявам се с този ремонт да намалим стойността на средствата за консумативи. Това лято се ремонтира сградата, прави се саниране на покрив, на всички стени, подменят се електроисталацията и водните тръби".

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че за в бъдеще очаква повече подобни ремонтни дейности и допълни, че спестените пари от електроенергия ще помогнат за създаването на по-комфортна учебна среда в училищата и детските градини: „Това са пари, които училището има. С тях плаща отоплението, електричеството. Когато тези разходи се намалят, парите отново си остават в училището".

Очаква се ремонтните дейности в училищата да бъдат завършени преди началото на новата учебна година.