/ iStock
Софийска градска прокуратура обвини петима души за участие в организирана престъпна група след съвместна специализирана операция с ГДБОП и ДАНС и в координация с Европол. Операцията е проведена под ръководството на СГП на 7 ноември по линия на организирана престъпност, съобщиха от обвинението.

Разследването е започнато въз основа на постъпили от ДАНС материали. То е възложено на ГДБОП, като наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания за провеждането му и е извършено при съвместна координация със СГП.

След проведеното мащабно разследване и специализираната операция като обвиняеми са привлечени двама са българи, останалите са родени в Сирия, Палестина и Судан.

Предотвратени са над 170 000 опита за незаконно влизане в страната

Обвинението срещу тях е, че в периода от октомври 2021 г. до 7 ноември са участвали в организирана престъпна група от общо петима участници, създадена с користна цел – да извличат противозаконно облаги от превеждане на чужди граждани през границата на страната и от подпомагането им да пребивават незаконно на територията на страната.

Спрямо всеки от обвиняемите наблюдаващият прокурор постанови мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа с цел довеждането му пред съда за разглеждане на искане за вземане на мярка за постоянен арест.

На 9 ноември по искане на СГП Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на всеки от петимата обвиняеми.
Определението на СГС не е окончателно и може да се обжалва пред Софийски апелативен съд.

Разследването по случая продължава под надзора и ръководството на СГП.