/ БГНЕС
Вицепремиерът Красимир Каракачанов е дал указания да се започне производство по установяване и премахване на незаконни постройки в кв."Орландовци" - по протежение на улиците "Дан Колов", "Лавандула" и ул."Сините камъни". Това съобщиха от ВМРО.

Каракачанов е бил сезиран за проблема от живеещи в кв."Орландовци". Гражданите са представили и подписка, в която се посочва, че на територията се формира незаконно поселище, а кварталът се превръщал в гето. Жители на района се оплаквали от влошаване на качеството на живот и от зачестилите престъпления.

Вицепремиерът Каракачанов е изпратил подписката до кмета на Столична община с настояване да се извърши незабавна проверка, да се установи броят и видът на незаконните постройки и да се започне премахването им. В отговор "Общински строителен контрол" при Направление "Архитектура и градоустройство" образува проверка и възлага започването на процедурата по установяване и премахване на незаконните постройки във формиралото се гето.

Каракачанов е разпоредил на зам.-председателя на ПК "Обществен ред и сигурност" в Столичния общински съвет Карлос Контрера да извърши проверка. Контрера е установил, че в годините има значителен брой оплаквания и проблеми в района на улиците "Дан Колов", "Лавандула" и "Сините камъни" в кв."Орландовци".

Общинският съветник е сигнализирал директора на СДВР и е настоял да се усили патрулно-постовата дейност, да се започне специализирана полицейска операция за противодействие на разпространението на наркотици, както и да се предприемат мерки за противодействие на криминалната активност, произтичаща от гетото.