/ БГНЕС
Столичани се жалват от тежка миризма, институциите не могат да установят източника
98511
Столичани се жалват от тежка миризма, институциите не могат да установят източника
  • Столичани се жалват от тежка миризма, институциите не могат да установят източника
В продължение на един ден две институции не могат да установят източника на тежка миризма в няколко софийски квартала, за която сигнализираха слушатели на Дарик. Те разказаха, че мирисът на "изгоряла химия" се появява рано сутрин и късно вечер в последните два дни.
 
Задушлива миризма на изгоряло се усеща периодично в няколко квартала на София. Сигналите са за "Хаджи Димитър", "Левски", "Подуяне" и "Сухата река",  но такава миризма се усещала понякога и в кварталите "Надежда" и "Люлин".

Тинка Радева я определя като изгоряла химия. "Този проблем е отдавна, миризмата се появява, после я няма, появява се пак. Но последните два-три дни е много задимено. Миризмата е остра и задушлива, на пластмаса, гума. На изгоряла химия мирише", обясни жената.

Тази сутрин Радева е подала сигнал на спешния телефон 112. От Столичния инспекторат вече са се свързали с нея за подробности.
 
Междувременно от Софийската инспекция по околна среда обясниха, че те се отзовават единствено при получен сигнал за промишлено замърсяване, както и Министерството на околната среда и водите. От столична дирекция "Аварийна помощ и превенция" пък нямат апаратура за измерване на въздуха и могат единствено да обикалят и търсят източника, но такъв не беше открит. Софийският инспекторат също не откри нищо и поиска мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда да направи замервания.