Софийска вода инвестира над 3 млн. лв. в район Панчарево
Софийска вода инвестира над 3 млн. лв. в район Панчарево / netinfo

Софийска вода” полага отвеждащ канализационен колектор по ул. „Самоковско шосе” в участъка от Околовръстен път до ул. „Косанин дол”. Това е първият проект от изграждането на канализационна система в южните територии на гр. София, при който се пресича Околовръстното шосе.

Колекторът е с диаметър 600 мм и дължина 2200 метра, тръбите са от стъклопласт. Съоръжението ще осигури отвеждането на технологичната вода от пречиствателна станция за питейни води Панчарево и ще даде възможност за бъдещо разширяване на канализационната мрежа в южните райони на София. Изграждането на този ключов канал ще позволи и присъединяването към канализационната мрежа на града на нови клиенти от кв. Панчарево, Кокаляне и вилните зони, които сега не ползват услугата отвеждане на отпадъчни води.

Трасето на колектора преминава през Околовръстния път и за да не се затваря ключовото кръстовище на Околовръстния път и Самоковско шосе, там ще се използва безизкопна технология – тунелен способ. Тя е няколко пъти по-скъпа от конвенционалната, но така по никакъв начин не се нарушава и затруднява движението на автомобили.

Стойността на проекта е 3 214 332 лева, а работата по него ще продължи повече от година. Общо инвестициите на „Софийска вода” във ВиК системата на града от началото на 2008 г. до месец септември са близо 15 милиона лева.