Сините: Скоро столицата ще осъмне с данък „живот в София”, за ГЕРБ протестите са „буря в чаша вода”
Сините: Скоро столицата ще осъмне с данък „живот в София”, за ГЕРБ протестите са „буря в чаша вода” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вили Лилков за паркирането
56411
Вили Лилков за паркирането
Радослав Тошев за паркирането
Вили Лилков и Радослав Тошев за местата за безплатно паркиране пред институциите
  • Вили Лилков за паркирането
  • Радослав Тошев за паркирането
  • Вили Лилков и Радослав Тошев за местата за безплатно паркиране пред институциите

Проблемът с паркирането в София ще разширява постоянно периметъра на платените зони за спиране и рано, или късно столичани ще осъмнат с един нов данък „живот в София". Това заяви в ефира на Дарик зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Вили Лилков от ДСБ. Сините в местния парламент подкрепят исканията на недоволните столичани, живеещи в центъра, срещу въвеждането на винетен стикер, за да паркират пред домовете си.

"Ако ние въведем този принцип - когато се въвежда някъде зонова организация на паркирането, живущите да плащат такса, която за съжаление е сравнима с данъка на жилищата в тази част, не трябва да забравяме, че в жилищни райони като Младост, Люлин проблемът е налице и рано или късно там ще се въведе този подход и тогава какво - ще накараме и онези граждани, които живеят там, за да паркират преференциално, да заплащат", коментира Лилков.

За ДСБ се вървяло към обезлюдяване на центъра

По думите на общинския съветник така ще се окаже, че след няколко години цяла София ще осъмне с един нов данък - „живот в София" или данък паркиране. Досега заявленията за преференциално паркиране били 4600.

Синята и зелената зона имат капацитет от 16 000 места, което означава, че в зоната има свободни места за паркиране, тоест колите на хората не представляват толкова голям проблем, каза още Вили Лилков. Той изрази тезата, че центърът на столицата се обезлюдява, все по-малко хора живеят там и ако се създават допълнителни трудности пред живеещите там, заедно с шума и мръсотията, това означава, че се води политика за обезлюдяване на централната част на София.

ГЕРБ: Не въвеждаме данък, това е рестрикция

Председателят на транспортната комисия Радослав Тошев от ГЕРБ беше категоричен, че не става въпрос за нов данък за живеещите в централната част на София и че се защитават максимално интересите на хората, които имат домове в тези части на столицата. Протестите на недоволните Тошев определи като „буря в чаша вода".

„Това със сигурност не е данък и със сигурност не е услуга. Това е рестрикция и начин, по който възпрепятстваме влизането на частни коли в центъра", каза Тошев. Той обясни, че домакинствата в центъра са около 30 000, а броят на автомобилите не се знае. „Не мисля, че тези, които живеят в центъра, с тези 12,50 лв. на месец са ощетени", каза председателят на транспортната комисия и допълни, че тези хора плащат в пъти по-малко от останалите, които ползват зоната.

В много градове, в които са въведени такива сини зони, задължение на живущите е да изтеглят до започване на работа на зоната автомобилите си извън нея. Общината няма да поиска токова нещо от хората, каза още той.

Никой нямало да строи паркинги, ако се спира безплатно в центъра

Тошев е категоричен, че улицата е място за придвижване, а паркингите са друго нещо. По думите му има паркинги, които са значително по-евтини и могат да се ползват. В зоните в центъра има паркинги с общ брой на паркоместата около 6000-7000. Тошев обясни, че паркингите са скъпа инвестиция и никой не би си я позволил, ако няма забрани, нито пък банка би отпуснала пари, ако паркирането е безплатно.

Тошев предели протестите срещу новите правила за паркиране като „буря в чаша вода" и допълни, че хората, изразяващи недоволството си, са много малка част от живеещите в центъра.

Председателят на столичната транспортна комисия заяви, че по заведената жалба срещу правилата за паркиране ще се изчака решението на съда и ако той препоръча промени в наредбата, те ще бъдат отразени.

Ходът на ГЕРБ да махне безплатния паркинг за съветниците бил хитър популизъм

„Хитър популизъм" от страна на ГЕРБ нарече общинският съветник Вили Лилков премахването на привилегията за безплатно паркиране, която имаха членовете на местния парламент в София. Според съветника от ДСБ реално обаче сега общината ще плаща на „Центъра за градска мобилност" около 200 хиляди лева годишно за всички SMS-и, пуснати от общинските съветници - сума, която реално ще бъде поета от столичани.

„Това е един много хитър популизъм от страна на ГЕРБ. Външно за обществото изглежда така - махаме тази привилегия за общинските съветници, но по закона за местното самоуправление ще се наложи сега общината да плаща на Центъра за градска мобилност за всеки SMS, който ние пускаме, изпълнявайки си задълженията, работейки в общинския съвет", каза Лилков.

Радослав Тошев лаконично обясни, че няма безплатен обяд. Той е категоричен, че премахването на привилегията не е някаква приумица или „нещо вкусно за пред медиите". „Налагайки принципа, че няма безплатен обяд, създаваме система, с която всеки да плаща", каза Тошев и допълни, че се създава възможност да се предплаща ползването на зони от структури като общината, парламента и други държавни ведомства.

Сините искат да се махнат и безплатните места пред министерствата

В ефира на Дарик Вили Лилков попита шефа на транспортната комисия Радослав Тошев ще премахне ли ГЕРБ безплатните места за паркиране пред министерствата. Лилков се закани сам да направи това предложение, като обясни, че такава промяна в наредбата не е направена и правото остава за определени министерства и ведомства.

Тошев от своя страна отбеляза, че това право е ограничено значително и допълни, че министерства и агенции плащат служебен абонамент и в момента едно място излиза 500-600 лв. По негова информация безплатните места са едно или две пред министерство. Шефът на транспортната комисия в СОС смята, че „това е социализъм" и изрази мнение, че не трябва да има нищо безплатно.

Чуйте целия разговор с Вили Лилков и Радослав Тошев: