Ще обжалват ли претендентите избора на нов главен архитект на София?
Ще обжалват ли претендентите избора на нов главен архитект на София? / БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще се съобрази с решението на комисията по избора на нов главен архитект. Това обяви самата тя пред журналисти.

Здравко Здравков е новият главен архитект на София

Вчера стана ясно, че спечелилият конкурса е Здравко Здравков, създател на архитектурно бюро "Квадра 04" и бивш главен архитект на Червен бряг.

Вчера беше готов протоколът на комисията, която работи сериозно и прозрачно, посочи Фандъкова. Тя припомни, че в комисията, освен експерти от администрацията, имаше и представители на браншовите организации, както и общински съветници от различни политически сили. По настояване на кмета в процеса за избор на главен архитект имаше и наблюдатели от граждански организации.

По думите на столичния кмет конкурсът е бил максимално прозрачен, като концепциите на кандидатите бяха представени публично, а някои от тях бяха публикувани в интернет.

По регламент останалите претенденти могат да оспорят решението на комисията в 10-дневен срок. Ако това не стане Здравков ще бъде назначен със заповед на кмета след две седмици.

Здравко Симеонов Здравков, който е бил главен архитект на Червен бряг, е на първо място с обща оценка от защита на концепция и интервю - 52,83. Втори остава Влади Иванов Калинов с общ резултат 52,59. Той е директор на дирекцията "Контрол по строителството" в Направление "Архитектура и градоустройство", отбелязва БТА.